Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam heeft grote winsten gemaakt op het produceren van heroïne in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. De drugs waren bestemd voor drugsverslaafden die het onder begeleiding van hulpverleners kregen toegediend. De inkomsten zijn stilgehouden.
Dat schrijven de Het Parool en NRC Handelsblad op basis van het boek De Kraak van het Slotervaartziekenhuis, dat is geschreven door journalisten van de kranten.
De Tweede Kamer besloot in 2004 om de behandeling van heroïneverslaafden met heroïne als geneesmiddel toe te staan en de harddrug als geneesmiddel te registreren. Na een Europese aanbesteding vanuit het ministerie van Volksgezondheid ging de opdracht uiteindelijk naar Di-AcetylM, de heroïne bv van het Slotervaart. Het contract met het ministerie liep van juli 2006 tot juni 2015.
Een dochterbedrijf van het ziekenhuis maakt de heroïne in opdracht van het ministerie. Volgens de kranten was van iedere 3 miljoen euro die het jaarlijks als vergoeding kreeg een miljoen euro winst.
Het ministerie onderzocht in 2010 of de heroïneprijs niet te hoog was. Pas drie jaar later gingen de tarieven van de belangrijkste heroïne met ruim een vijfde omlaag.
De winst van deze dochteronderneming staat daarnaast niet als zodanig vermeld in financiële rapporten. Dit zou volgens accountant KPMG niet nodig zijn geweest, omdat de houdstermaatschappij staat vermeld in de financiële rapportage.
De heroïne-bv zou echter ook winst hebben uitgekeerd aan een andere bv van ziekenhuisapotheker en bestuurder Jos Beijnen. Het is ziekenhuizen verboden winst uit te keren.
Veiligheidsoverwegingen
Het Slotervaart-ziekenhuis ontkent dat opbrengsten van de productie van medicinale heroïne zijn verdoezeld. Dat er geen ruchtbaarheid aan gegeven is komt voort uit veiligheidsoverwegingen. "Bovendien komt het geld rechtstreeks ten goede aan onderzoek en de gezondheidszorg'', liet het ziekenhuis woensdag weten.
De heroïneproductie door een dochterbedrijf van het ziekenhuis is volgens Slotervaart een rechtstreeks gevolg van een politiek besluit. "Een besluit dat een belangrijk maatschappelijk doel dient in het kader van de verslavingszorg."
Volgens het ziekenhuis is de bv die zich bezighield met de heroïneproductie niet expliciet en onder een andere naam in de jaarverslagen verwerkt. "Bekendheid van locatie en betrokken personen bij deze productie kan namelijk leiden tot uitlokking van criminele activiteiten gericht op deze locaties en personen", meldt het MC Slotervaart, voorheen Slotervaartziekenhuis.
Het ministerie van Volksgezondheid wilde woensdag nog geen inhoudelijk commentaar geven. De Tweede Kamer wil wel een debat over de kwestie.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl